Articol scris de Mo

A doua generație

 

Incepând cu anii ’90 a avut loc o evoluție rapidă a telefoniei mobile. Este  lansată a doua generație (2G), ce este bazată pe sistemele GSM (Global System for Mobile Communication), IS-116 (“TDMA”), IS-95 (“CDMA”), iDEN și PDC. Sistemul de telefonie 2G este pus în practică pentru prima dată în Finlanda, în 1991, prin rețeaua de tip GSM Radiolinja (astăzi Elisa).

Caracteristica principală a  telefoanelor  GSM este un microcipul numit Subscriber Identity Module sau cartele SIM, pe baza căruia funcționează. Cartela SIM este aproximativ de dimensiunea unui mic timbru și este de obicei plasat sub baterie în partea din spate a aparatului. Cartela SIM permite utilizatorilor să schimbe telefoanele prin inlocuirea cartelei SIM de la un telefon mobil la alt telefon mobil.

De data aceasta, transmisia se realiza în mod digital. Dispăreau interferențele, iar conectarea cu rețeaua era mai rapidă.

Telefoanele mobile devin tot mai mici, mai eficiente energetic, iar popularitatea lor crește, devenind tot mai ieftine. Greutatea cuprinsă între 100 și 200 grame devine standard. Industria telefonului mobil ia amploare. Acest lucru se datorează diverselor inovații tehnologice, atât în domeniul electronicii (miniaturizarea și creșterea eficienței componentelor), cât și al acumulatorilor. De asemenea, creșterea numărului de antene ale rețelei celulare conduce la scăderea puterii și energiei necesare unui telefon mobil.

Sunt introduse noi servicii în acestă  a doua generație de telefoane:

 • mesajul SMS: această nouă variantă de comunicare pur textuală a fost introdusă pentru prima dată în 1993 în Finlanda. În curând SMS-ul devine un mod de comunicare preferat de tineret. Și astăzi, de cele mai multe ori utilizarea mesajului scris în locul apelului vocal este preferată.
 • accesul la fișiere multimedia prin intermediul telefonului, de exemplu posibilitatea descărcărilor (“download“) a tonurilor de apel dorite ( începând cu anul 1998).
 • transmiterea de reclame promoționale: lucru realizat pentru prima dată în 2000, în Finlanda;
 • realizarea de plăți comerciale pentru utilități, pionieratul având loc în Norvegia anului 1999;
 • Internet prin i-Mode, anul 1999, Japonia (prin NTT DoCoMo).

În 1992, primul telefon GSM, Nokia1011, a fost lansat. Numărul de model lse referă la data de lansare, 10 noiembrie. Nokia 1011 nu avea încă un ton de apel caracteristic. Tonul Nokia a fost introdus în1994 cu seria Nokia 2100.

In 1997, primul telefon considerat  smartphone a fost introdus de Philips, dar el era cunoscut in piata ca un telefon digital.

1

 

Apare Nokia 9210 Communicator – telefon business, întâiul din lume cu ecran color (TFT, 4096 culori), card şi sistem de operare Symbian.

2

 

A treia generație, 3G

 

2001

Începând cu  1 octombrie 2001, viteza de transmisie este mai mare, la fel și capacitatea rețelei și calitatea serviciior oferite, care devin tot mai diversificate.

Nokia aduce în Europa MP3-ul şi recepţia radio FM pe telefon (Nokia 5510) şi deschide poarta către gaming pe dispozitive mobile.

3

 

Ericsson T68 oferea în premieră posibilitatea capturii foto cu ajutorul unei camere foto externe, opţionale.

Apar primele telefoane cu tehnologie Bluetooth (Ericsson T68 şi Nokia 6310).

4

 

2002

În 2002 generația a treia este lansată și în SUA și Coreea de Sud, țări urmate la scurt timp de Marea Britanie și Italia.

Moment istoric în evoluţia telefoanelor, odată cu anunţul apariţiei primului telefon cu aparat foto integrat: Nokia 7650. Nu doar prezenţa camerei VGA a făcut valuri printre rândurile pasionaţilor de telefoane, ci şi sistemul Symbian, care putea fi utilizat doar de pe costisitorul Communicator.

 

2002 – 2013

După Nokia 7650, telefoanele dotate şi super-dotate au început să se înmulţească rapid. Mulţumită producătorilor care au început să scoată telefoane pe bandă rulantă, s-a ajuns la împărţirea acestora pe clase şi segmente (cu această ocazie, voi include la fiecare clasă câte un model reprezentativ). La ora actuală, putem realiza o clasificare astfel:

Clase:

 • Basic – telefoane simple şi ieftine pentru oamenii care vor doar să vorbească şi să trimită mesaje. Exemple: renumitele Nokia 3310, Siemens A50, SE T100 care nu mai au nevoie de nicio prezentare;

6

 

 

 • Multimedia – cuprinde dispozitive capabile să redea muzică şi filme sau să capteze imagini. Unele tind către sfera business, având ecrane de dimensiuni mari şi sistem de operare dedicat (Windows Mobile, Symbian).

7

 

 • Fashion – cu alte cuvinte, nu contează isteţimea telefonului ci aspectul estetic. Trebuie să existe măcar un element care să-i dea unicitate. Un telefon fashion nu este judecat după funcţii, dar dacă este şi performant cu atât mai bine.

9

 

 • Business – termen asociat de obicei cu smartphone (telefon inteligent). Un terminal respectabil îţi pune la dispoziţie tastatura QWERTY, un ecran generos (de preferat touchscreen) şi multe aplicaţii business. Sistemul de operare nu trebuie să lipsească, şi nici conectivitatea la Internet în cât mai multe moduri cu putinţă (EDGE, 3G, HSDPA, Wi-Fi).

 

10

 

 • Luxury – un fashion redefinit pentru cei care vor ca pe lângă aspectul deosebit să impresioneze lumea cu bijuteriile prezente pe carcasa telefonului: aur, diamante, cristale Swarwosky, safire etc. Cu excepţia Vertu (divizia de lux a celor de la Nokia), majoritatea terminalelor luxury sunt realizate de către designeri din lumea modei sau exclusivişti.

11

 

Segmente

 • Entry-level: telefoanele cele mai modeste ca dotări din clasa în care se încadrează;
 • Mainstream: terminale echilibrate ca funcţii şi cost, care satisfac majoritatea utilizatorilor;
 • High-End: aici regăsim dispozitive ultra-dotate, dar şi cu un preţ foarte piperat. În mod normal, nu vei găsi niciodată un astfel de telefon în clasa basic ci de la multimedia în sus.

 

La sfârșitul anului 2007 existau aproape 200 de milioane de abonați ai rețelelor 3G. În același an venitul înregistrat din serviciile 3G depășeau 120 milioane de dolari.

A patra generație

Sistemul oferă viteze de transfer al datelor între 100 Mbps şi 1 Gbps, cu mult peste cele oferite de 3G (maximum 384 Kbps). Comparativ, putem vorbi despre 4G ca despre echivalentul transferului de date prin fibră optică. Calitatea apelurilor video va creşte considerabil, iar utilizatorul va avea posibilitatea de a transfera rapid documente, prezentări grafice sau filme. Reţelele 4G vor utiliza şi măsuri sporite de securitate. De asemenea, se vor elimina pe cât posibil şi enervantele pierderi de semnal atunci când utilizatorul este în mişcare (în tren sau în maşină). Pentru cei care stau pe loc şi nu sunt foarte departe de una dintre antenele 4G, unele companii garantează o viteză de transfer de până la 1 Gbps. Luna trecută, Ericsson a şi demonstrat, la Mobile World Congress din Barcelona, că tehnologia produsă de companie atinge această viteză la descărcare.

 

La Conferința de la Macworld & Expo în ianuarie 2007, Steve Jobs a introdus deja anticipatul iPhone, o convergență intre un smartphone și un  iPod.

Prima generație iPhone a fost lansat pe 29 iunie 2007 pentru 499 dolari (4 GB) și 599 dolari (8 GB).

 

13

 

La 05 februarie 2008, acesta a fost actualizat cu o memorioe de 16 GB. Acesta rula diverse aplicații Mac OSX, cum ar fi Safari si Mail. Aceasta includea de asemenea, aplicații, precum fi Google Maps și meteo. IPhone-ul dispune de un ecran de 3,5 inch (89 mm), ecran tactil, Bluetooth și Wi-Fi (atât “b” și “g”).

La Conferinta Worldwide Developers (WWDC), 09 iunie 2008, Apple a anuntat iPhone 3G. Acesta a fost lansat pe 11 iulie 2008, cu un pret redus de199 dolari pentru versiunea de 8GB, și 299 dolar ipentru versiunea de 16 GB.  Această versiune adaugă support pentru rețele 3G și navigare asistată de GPS. Acesta avea un spate negru sau alb lucios,  curbat. Capabilitățile de software au fost îmbunătățite odata cu lansarea App Store, oferind aplicații compatibile cu iPhone-ul.  La data de24 aprilie 2009, App Store  a depasit un miliard de download-uri.

La WWDC pe 08 iunie 2009, Apple a anuntat iPhone 3GS. Aceasta oferea o actualizare progresivă a dispozitivului, inclusiv componentele interne rapide, supor tpentru viteze mai mari 3G, capacitatea de înregistrare video, și de control vocal.

 

La WWDC pe 07 iunie 2010, Apple anunta reproiectarea iPhone4.  Acesta dispune de un display de 960×640, processor A4 Apple, un giroscop pentru jocuri de noroc, cameră foto de 5MP cu flash LED,  camera VGA și apeluri video. La scurt timp după lansare, probleme de receptive au fost descoperite de către consumatori, ca urmare a benzii de oțel inoxidabil din jurul dispozitivului, banda care servește la semnalul telefonului și antena Wi-Fi. Problemaa fost corectată printr-un “Bumper Case” distribuit gratuit  de Apple  pentru toți utilizatorii,  pentru câteva luni.

În iunie 2011, Apple adepășit Nokia devenind cel mai mare producator de smartphone-uri de volum.

La data de14 octombrie 2011, Apple lanseazăi Phone4S.  Acesta dispune de processor Apple A5. O altă caracteristică notabilă a iPhone 4S a fost tehnologia de voce Siri precum și o camera de 8 MP actualizata optic. Apple a vandut 4 milioane de iPhone 4S în primele trei zile.

La data de 12 septembrie 2012, Apple  introduce iPhone 5. Este adăugat un ecran de 4 inch, conectivitate 4G LTE, și cip Apple A6 modernizat, printre multe alte îmbunătățiri. Două milioane de iPhone-uri au fost vândute în primele 24 de ore de pre-comenzi  și peste cinci milioane de telefoane mobile au fost vândute în primele trei zile de la lansare.

 

2013 – 2014

Samsung Galaxy S IV

Samsung Galaxy S IV a fost prezentat pentru prima dată pe 14 martie 2013 la New York.[2], fiind succesorul lui Samsung Galaxy S III. S4 a fost pusă la dispoziție la sfârșitul lunii aprilie 2013, pe 327 de rețele la nivel mondial și în 155 de țări. Telefonul dispune de caracteristici software Air Gesture, Smart Stay și Smart Scroll, camera de pe spate 13-megapixeli și de un ecran de 5 inchi cu 1080p.

S4 vine cu 16 GB, 32 GB sau 64 GB  memorie internă care poate fi suplimentat cu până la un 64GB prin intermediul unui card microSD. Galaxy S4 susține formatul High Efficiency Video Coding (HEVC).

Acumulatorul poate fi încărcat fără fir cu ajutorul unui pad special de încărcare Qi (comercializat separat) care utilizează rezonanța magnetică pentru a produce un câmp magnetic prin care puterea poate fi transferată.

 

14

 

LG G2

LG G2 este un telefon care impresionează cu design-ul elegant dar si printr-o serie unică și intuitivă de functii adaptate pentru diverși utilizatori și niveluri variate de experiențe. G2 vine cu un design minimalist si dispune de un buton special integrat in partea de spate a telefonului pentru o experienta de utilizare intuitiva.

Camera foto de înaltă rezoluţie de 13 MP dispune de o tehnologie inovatoare de stabilizare optică a imaginii (Optical Image Stabilizer), care stabilizează focalizarea în timp ce ţii camera astfel încât să obţii o imagine mai clară şi videoclipuri stabile.

G2 oferă sunet de înaltă calitate, fără distorsiuni pentru fişierele din Studio Master şi poate reda 24 bit/192kHz de playback Hi-Fi pentru fişiere FLAC şi WAV.

 

15

 

Samsung Galaxy S5

Samsung Galaxy S5 este un smartphoneAndroid, cu processor Quad-Core 2,5 GHz produs de Samsung Electronics, fiind succesorul lui Samsung Galaxy S4. Este a cincea versiune majoră a seriei, daca excludem din calcul versiunile minore, precum Galaxy S Plus sau Mini.

Galaxy S5 vine cu focalizarea automată mai rapidă ce  permite realizarea imaginilor în mișcare focalizate, internet de mare viteză cu Download Booster, prin combinarea tehnologiilor 4G și Wi-Fi, senzor pentru puls încorporat, cu ajutorul căruia îți poți verifica bătăile inimii și starea de sănătate în orice moment, este rezistent la praf şi la apă.

16

 

Sony Xperia Z2

Sony Xperia Z2a fost anunţat oficial la MWC 2014, ocazie pentru noi imagini de prezentare şi cunoaşterea listei finale cu specificaţii. Lansat la mai puţin de 6 luni după modelul Xperia Z1, noul smartphone împrumută destul din designul şi funcţiile predecesorului său, dar aduce suficiente noutăţi pentru a ieşi în evidenţă printre celelalte telefoane Sony Xperia.

Noul Xperia Z2 se prezintă în carcasă din aluminiu rezistentă la apă şi praf, conţinând un ecran IPS Full HD de 5.2 inch cu tehnologie Triluminos.

Performanţele îi sunt date de un chipset Snapdragon 801 cu CPU quad-core la 2.3GHz, ajutat cu 3GB memorie RAM. Spaţiul de stocare este asigurat cu 16GB memorie internă şi slot microSD, în care putem găzdui colecţia de poze şi filmuleţe 4K înregistrate la 30 cadre pe secundă. Camera foto cu senzor Exmor RS de 20.7MP oferă funcţie de stabilizare a imaginii şi opţiuni pentru filmare high-speed, folosind 120 cadre pe secundă şi rezoluţie 720p.

Nu lipseşte nici camera frontală pentru apeluri video, asigurată cu un senzor de 2MP.

 

xperia

 

HTC One M8

HTC One M8 este urmasul celui mai apreciat smartphone HTC din 2013. Lansat in primavara lui 2014, noul HTC One M8 vine cu o lista lunga de upgrade-uri fata de modelul anterior.

Echipat cu doua difuzoare stereo frontale, amplificatoare incorporate si un software special pentru balansarea notelor inalte si joase, HTC One (M8) ofera un sunet clar, fara distorsionari. HTC One M8 vine cu ecran Full HD 1080p, de 5”, procesor Quad-Core ultra eficient Qualcomm® Snapdragon™ 801, 2,3 GHz, pana la 209 GB de spatiu de stocare pe telefon, transferul contactelor, melodiilor, imaginilor si aplicatiilor

Topul de gamă de la HTC a fost lansat cu trei culori diferite pentru carcasă. One M8 poate fi cumpărat în versiune albă, gri sau aurie. Aceasta din urmă nu are însă o valoare mai mare decât a celorlalte două. Asta nu înseamnă că nu se găsesc persoane interesate de un HTC One M8 cu carcasă din aur.

Compania britanică Goldgenie a realizat acest produs, folosind aur de 24 de carate pentru carcasa telefonului. Aşa cum era de aşteptat, preţul acestei bijuterii este de câteva ori mai mare decât cel al modelului standard. Pentru pretenţioşi există şi opţiunea placării cu aur roşu ori platină.

 

17

 

Nota:

Datorită multitudinii de informații existente la producatori și pe site-urile de specialitate, unele date ar putea sa nu coincida.

 

Surse:

http://en.wikipedia.org/wiki/Mobile_phone#History

http://en.wikipedia.org/wiki/Smartphone

http://en.wikipedia.org/wiki/Nokia#2000_to_present

http://en.wikipedia.org/wiki/Samsung_Electronics#Mobile_phones

http://en.wikipedia.org/wiki/Apple_Inc.#iPhone si http://en.wikipedia.org/wiki/IPhone

http://en.wikipedia.org/wiki/Motorola_StarTAC

http://en.wikipedia.org/wiki/Nokia_5110

http://en.wikipedia.org/wiki/3310

http://ro.wikipedia.org/wiki/Istoria_telefonului_mobil

http://www.ideafinder.com/history/inventions/mobilephone.htm

http://www.historia.ro/exclusiv_web/general/articol/10-lucruri-stiut-istoria-telefonului-mobil

http://histel.com/z_histel/biografias.php?id_nombre=45

http://www.americanheritage.com/events/articles/web/20070110-cell-phone-att-mobile-phone-motorola-federal-communications-commission-cdma-tdma-gsm.shtml

http://www.streetdirectory.com/travel_guide/117388/cell_phones/history_of_mobile_phone.html

http://www.ideafinder.com/history/inventions/mobilephone.htm

http://www.ibuzzle.com/articles/history-of-mobile-phones.html

http://inventors.about.com/library/weekly/aa070899.htm

http://www.thepeoplehistory.com/mobilephones.html

http://cellphones.about.com/od/phoneglossary/g/2g.htm

http://cellphones.about.com/od/phoneglossary/g/3g.htm

http://cellphones.about.com/od/phoneglossary/g/What-Is-4g-Wireless.htm

http://www.go4it.ro/telefoane-mobile/dosare-3998600/evolutia-gadgeturilor-2461126/istoria-telefoanelor-mobile-2469577/

http://www.techradar.com/news/phone-and-communications/mobile-phones/20-best-mobile-phones-in-the-world-today-645440/10#articleContent

http://ro.wikipedia.org/wiki/Samsung_Galaxy_S4

http://www.lg.com/ro/telefoane-mobile/lg-D802

http://www.go4it.ro/telefoane-mobile/samsung-3987636/galaxy-s5-11741152/

http://www.go4it.ro/telefoane-mobile/sony-9138053/xperia-z2-12078198/sony-xperia-z2-smartphone-in-carcasa-rezistenta-la-apa-cu-functie-de-filmare-4k-12137905/

http://www.go4it.ro/telefoane-mobile/htc-3987629/one-m8-12020386/

https://www.orange.ro/magazin-online/telefoane/htc-One-(M8)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Articol scris de Mo

photo 3

DOMO a revenit în Suceava, după o absență de doi ani. Joi, 12 iunie, începând cu ora 10:00, un nou magazin DOMO își deschide porțile în incinta Complexului Kaufland, din Strada Universității, nr. 15-19.

Cu această ocazie, sucevenii sunt așteptați cu promoții la o gamă variată de produse electronice, electrocasnice, audio-video şi IT&C. De exemplu, ei pot achizițioana, în perioada 12-18 iunie, în limita stocului disponibil: mașină de spălat Indesit IWD 61051ECO,1000 rpm, la prețul de 949 lei (redus de la 1199,90 lei), Combină frigorifică Arctic Ak315P+, clasăA+, capacitate 294 litri la doar 969 lei (preț redus de la 1249,90 lei), Aragaz Metalica F4 la prețul de 499 lei (redus de la 599 lei), Tabletă Utok 700D Lite, la 199 lei (preț redus de la 249 lei), Notebook Acer Aspire la prețul de 999 lei (redus de la 1499 lei).

În plus, până pe 18 iunie, orice client care cumpără din magazinele DOMO sau de pe domo.ro poate participa la tombola DOMO CUP, indiferent de valoarea cumpărăturilor, înscriindu-se pe http://domocup.domo.ro/. În prima parte a campaniei, pe lângă multe alte premii, participanții pot câștiga o călătorie în Brazilia, iar în cea de-a doua, un frigider Whirlpool plin cu produse Coca-Cola. La cea de-a doua tombola participă doar cei care au oferit răspunsul corect la întrebarea „Cine va câștiga Cupa Mondială?”.

În cadrul campaniei ce se încheie pe18 iunie, pe lângă ofertele speciale la produse care pot face experiența urmăririi meciurilor mai plăcută (nu doar televizoare, ci și aparate de aer condiționat și combine frigorifice), DOMO are și o ofertă personalizată pentru doamne, pentru clipele lor de liniște și răsfăț.

Magazinul DOMO din Suceava, cu o suprafațăde 502 mp, păstrează acelaşi concept apreciat de cumpărătorii din toată ţara, în care produsele sunt expuse într-un mod care facilitează studierea, compararea și alegerea produselor. Noul magazin DOMO respectă promisiunea brandului de a oferi o experiență unică de cumpărare, într-un spațiu prietenos și primitor, dar în același timp dinamic și modern. Aici clienții găsesc cu ușurință nu doar produsele, dar și informațiile și serviciile personalizate de care au nevoie de la o echipă profesionistă.

“Reschiderea magazinului din Suceava face parte din strategia companiei de a deveni lider de piata într-un timp foarte scurt. Ne bazăm pe relația pe care o construim cu fiecare client în parte. Compania noastră mizează în continuare pe inovație și atenția acordată fiecărui client în parte. Ne dorim ca cei care vizitează magazinele DOMO să aibă o experiență plăcută, să simtă că ei sunt în centrul atenției, iar reprezentații de vânzări sunt partenerii lor, consultanți care le pot oferi cele mai bune sfaturi adaptate nevoilor lor”, spune Cornel Grigoroaia, Area Sales Manager Domo.

În magazinul  DOMO din Complexul Kaufland, DOMO își propune să ofere pasionaților de tehnologie o gamă largă de produse audio-video și IT&C de ultimă generație.

Despre DOMO Retail:

Domo Retail deține o rețea naționalăde peste 90 de magazine cu peste 1000 de angajați. Prezent pe piațăromâneascăde 20 de ani DOMO oferă clienților săi o gamă completă de produse electronice, electrocasnice și IT&C, adaptată permanent tendințelor.

photo 2

 

photo 1

Articol scris de Mo

 

Untitled

Sfaturi utile de la DO si MO ce te pot ajuta la vanzarea vechiului tau dispozitiv cu un pret bun, pentru a cumpara unul nou

Probabil ca si tu esti pasionat de piata telefoanelor mobile sau a tabletelor, o piata foarte dinamica, in care modelele se succed cateodata mai rapid decat ai putea tine pasul cu ele. Pentru a face un upgrade, prima idee venita este probabil sa-ti vinzi vechiul telefon sau vechea tableta si sa mai mai adaugi o suma de bani pentru a-ti cumpara ultima versiune.

Pregateste aparatul de vanzare astfel incat sa poti obtine cel mai bun pret, sa recuperezi cat mai mult din  suma platita pe el initial.

 • Sterge toate datele cu caracter personal.

Sigur nu iti doresti ca noul proprietar sa aibe acces la ele. Procedura e relativ simpla si difera de la un dispozitiv la altul. In general trebuie sa ii dai un “Restore factory settings” sau “Factory reset”, la unele modele e posibil sa le gasesti in sectiunea “Security” sau “Memory”. In cazul in care aparatul are un card SD, nu uita sa-l formatezi deoarece are “obiceiul” de a stoca pozele, muzica sau alte descarcari facute in trecut.

 • Sterge-l, curata-l si lustruieste-l.

Evident, dupa ce l-ai folosit o perioada buna de timp este absolut firesc sa aibe semen de uzura, mici zgarieturi, mizerie sau crapaturi, mai ales daca nu a fost tinut intr-o husa. Curata cu rabdare imbinarile, porturile USB, cele audio si mufele de alimentare. Ecranul trebuie curatat foarte bine, o carpa cu textura fina este ideala.

 • Fa-i poze de calitate.

Gaseste un loc luminos dar umbros, exclus in bataia directa a  razelor solare. Fotografiaza-l din mai multe unghiuri, impreuna cu toate accesoriile originale, fara a utiliza blitz-ul. Blitz-ul, de cele mai multe ori creeaza reflxzii nedorite in carcasa/ecranul dispozitivului pozat si altereaza culorile naturale. Este recomandat sa sprijini mana sau aparatul in momentul fotografierii pentru a evita o imagine neclara. Nu te feri sa dezvalui in poze si eventualele defecte ale telefonului sau tabletei, sinceritatea ta confera credibilitate celui interesat.

 • Nu pastra ambalajul original.

Si nu uita sa incluzi toate accesoriile originale cu care ai primit dispozitivul. Chiar si manualul de       utilizare.  Toate acestea, cel mai probabil, nu se vor potrivi la noua achizitie.

 • Anuleaza codurile de acces si parolele.

Sfatul nostru este sa-l deblochezi in cazul in care a fost limitat de un operator de telefonie mobile intr-o singura retea. Nu are rost sa-ti limitezi si tu potentialii cumparatori la un singur operator.

 • Gandeste-te la un pret corect.

Stabileste un pret care sa oglindeasca realitatea pietei. Incearca sa nu fii subiectiv chiar daca tu stii foarte bine ca suma platita initial pe dispozitiv a fost mult mai mare, si a fost un efort din partea ta .

 • Posteaza pe Internet mai multe anunturi de vanzare.

Poti sa alegi site-uri dedicate precum Olx, Tocmai, Okazii sau chiar o retea de socializare in cazul in care ai un cont active si multi prieteni. Ca si alternativa, informeaza-te si asupra optiunilor de Buy – Back oferite de unii dintre operatori si comercianti de profil.

 • Mentioneaza in mod expres in anunturile postate faptul ca nu esti interesat absolut deloc  sa faci schimburi si nu accepti nici un fel de “variante” sau “combinatii”.
 • In masura in care este posibil, selecteaza doritorii veniti din online. Locurile in care te intalnesti pentru vizionare/vanzare ar fi de preferat sa fie publice,animate si luminate daca este seara sau noapte. Pentru ca nu cunosti niciodata persoanele cu care te intalnesti, si nu stii ce intentii au.

Acestea sunt o serie de sfaturi de la DO si MO pentru voi, sfaturi ce sper sa va fie utile si sa va ajute in procesul de vanzare. Cu siguranta si voi mai aveti alte sfaturi si sugestii pe care asteptam sa le impartasiti lasand un comentariu pe blog !

Articol scris de Dan Serbanescu

E-Boda Eruption V200

Un smartphone nu este cu adevarat destept daca nu se poate adapta oricarui tip de utilizator, iar gasirea acelui punct de intersectie in care un dispozitiv poate fi pe placul oricui nu este o intreprindere chiar usoara. E mult mai usor sa faci un telefon muzical sau unul care exceleaza in zona foto/video sau in zona socializarii decat un terminal suficient de bun pentru orice ti-ar trece prin cap sa faci cu el si asta este principalul motiv pentru care mi-a placut E-Boda Eruption V200, ale carui aparente, ca sa fiu sincer, initial m-au lasat cam rece. Este primul smartphone E-Boda pe care l-am vazut si eram obisnuit doar cu DVD playerele de la acest brand, dar toate experientele anterioare, care fusesera pozitive, s-au confirmat si in cazul smartphone-urilor.

E-Boda Eruption V200Daca cineva mai are inca vreo prejudecata legata de faptul ca un brand romanesc ofera un smartphone, este total nejustificata, iar acest terminal poate fi o surpriza foarte placuta si pentru pasionatii care-si schimba frecvent telefoanele, dar si pentru cei ce considera telefoanbele mobile drept bunuri de folosinta indelungata. Cheia? Minimalismul designului, care lasa loc imaginatiei oricui si flexibilitatea sistemului de operare Android, care poate fi personalizat pentru, virtual, orice fel de preferinte.

Designul lui Eruption nu iese prea mult in evidenta, dar asta este marca unui minimalism bine aplicat. Carcasa de plastic are colturile rotunjite si este destul de supla (8,9 mm grosime), insa suficient de rigida pentru a nu-ti da emotii cand bagi telefonul in bzunar. Plasticul folosit este de o calitate normala si amprentele care raman pe el sunt vizibile din anumite unghiuri, dar aspectul general al teminalului este OK si finisajul glossy ii confera un aer de eleganta atunci cand nu sunt prea multe amprente pe el. Greutatea de 124 de grame il face foarte comod de tinut in mana.

Minimalismul isi spune cuvantul si la capitolul butoane de control, care sunt fix doua, unul Lock, pe latura dreapta sus, ia celalalt un slider pentru volum, pe latura stanga. In rest, pe latura superioara gasim jack-ul pentru casti, conectorul microUSB si atat. Pe partea dorsala, camera de 8MP constituie o mica excrescenta, cu nimic deranjanta, insa. Telefonul vine cu doua capace dorsale, unul alb si unul negru, ce pot fi foarte usor schimbate intre ele, iar sub capac sunt doua sloturi pentru SIM si unul pentru un card microSD, usor accesibile, precum si acumulatorul Li-Ion de 1800 mAh.

E-Boda Eruption V200 4Ecranul de 4,5 inci este un IPS multitouch capacitiv, la o rezolutie de 960 x 540 pixeli, protejat cu un strat de sticla minerala cu un finisaj glossy in care, daca porti, iti poti vedea mustata. Reflecta cam tot ce misca insa, odata aprins, ofera o imagine buna, destul de bine echilibrata cromatic si suficient de luminoasa chiar si pe lumina de zi, cata vreme nu cad direct pe el razele soarelui.  Poanta e sa nu folosesti caracteristica de auto-iluminare, care lasa ecranul mult prea intunecat, chestie pe care am mai intalnit-o si la alte telefoane si tablete de fabricatie recenta. Nu stiu daca e  o problema de calibrare a Android-ului, dar antidotul e foarte simplu: sliderul de luminozitate la maxim si ai rezolvat. As spune ca ecranul ofera o performanta din partea superioara a gamei medii, ceea ce concorda cu filosofia „de centru” a acestui terminal. In partea de sus stanga a ecranului este amplasata si a doua camera, cea frontala, de 2 MP.

E-Boda Eruption V200E-Boda Eruption V200 ruleaza foarte fluent Android 4.1.2 Jelly Bean, gratie unui procesor quad-core MediaTek (MT 6589M), care lucreaza in tandem cu un cip grafic PowerVR SGX544 si o memorie RAM de 1 GB DDR2. Stocarea interna este de 4 GB, dar poate fi suplimentata cu un card microSD pana la  maximum 32 GB. Aplicatiile de tot felul zburda voiase pe un astfel de hardware si chiar daca se petrec lucruri cum ar fi actualizari de software in fundal nu mi s-a parut ca telefonul ar avea vreo cadere sesizabila de performanta, care astfel este mai mult decat multumitoare. Multimedia, inclusiv continut HD, si jocuri video ruleaza fluent, dar sunetul difuzoarelor interne nu e prea grozav. O pereche de casti de calitate rezolva, ca de obicei, problema. Navigarea pe web e si ea rapida, atat prin WiFi, cat si prin 3G.

Fiind un telefon dual-SIM, E-Boda Eruption V200 poate primi apeluri din doua retele simultan, dar permite si o procedura foarte populara in ultima vreme si anume inserarea unei a doua cartele SIM cu abonament de date, cum ar fi cea oferita abonatilor RDS, care asigura accesul gratuit la internet si in afara ariei de acoperire WiFi.

Camera foto de 8MP se achita si ea rezonabil de orice sarcina si ofera fotografii de o calitate buna, daca le faci in conditii de iluminare optima. Zonele umbrite nu sunt redate grozav dar, per ansamblu, fotografiile arata bine. Poti fotografia si in modul HDR sau filma la rezolutia maxima de 1080p.

E-Boda Eruption V200 E-Boda Eruption V200 8

 

 

 

 

 

 

Bateria de 1800 mAh nu parea sa promita prea multe, dar in practica am fost placut suprins sa constat ca poate oferi o autonomie chiar si de 2 zile, intr-un scenariu de utilizare obisnuita, cu WiFi activat, dar fara rulare de multimedia HD sau jocuri, caz in care, desigur, aceasta poate scadea foarte rapid. Chiar si la o utilizare ceva mai intensa, tot te poti bucura lejer de o zi intreaga, fara sa fii nevoit sa rationalizezi prea mult consumul.

E-Boda Eruption V200 este un numitor comun, este o medie aritmetica, este mijlocasul ofensiv si intermediarul prin excelenta. Este un smartphone nici prea prea, nici foarte foarte cam la toate capitolele, inclusiv pret si oricat ai incerca sa-l ignori, nu prea poti, pana la urma. Sigur mi-au placut S3-urile si S4-urile lui Samsung si One-ul lui HTC, dar imi place si Eruption, chiar daca evident nu joaca in aceeasi liga. Este un smartphone cu mult potential si depinde doar de tine cum vrei sa il folosesti, asa ca il recomand oricui vrea un quad-core bine echilibrat, de la un brand cu o buna reputatie, fara sa fie nevoit sa sparga proverbiala pusculita.

Bine lucrat, E-Boda!

Vezi pret si disponibilitate.

 

Articol scris de Dan Serbanescu

iPhone 5

Periplul meu recent printre podusele Apple se incheie azi, apoteotic, cu un review avandu-l drept protagonist pe mult ravnitul iPhone 5, unul dintre cele mai avansate smartphone-uri ale momentului, care vine cu imbunatatiri semnificative fata de incarnarile sale anterioare.

De la bun inceput trebuie sa precizez ca m-am simtit exact ca in titlu, fiind intrucatva “parasutat” in ecosistemul mobil Apple. Pentru ca, in mod normal, sunt utilizator de Android, asa ca va voi povesti totul din perspectiva cuiva care nu a mai intrat in contact recent cu platforma de operare mobila a Apple. Calculatoare Mac am tot experimentat de-a lungul timpului, insa cu iPhone-ul nu m-am mai intalnit de pe vremea lui iPhone 3, asa ca a fost destul de interesant sa constat cam cum au evoluat lucrurile intre timp.

iPhone 5

Ca de obicei, designul este primul lucru care frapeaza, cu atat mai mult in cazul produselor Apple, iar iPhone 5 nu se dezminte la acest capitol: arata extrem de bine si este foarte suplu. Versiunea alba, pe care am testat-o are carcasa construita dintr-o combinatie de sticla ceramica si aluminiu, care arata superb si este excelenta si la atingere. Aderenta este foarte buna si nu mi s-a intamplat sa-mi alunece in vreun fel telefonul din mana si am apreciat rigiditatea deosebita a constructiei. Pentru un telefon atat de subtire (7,6 mm), este reconfortant sa simti o senzatie de rigiditate extrema, care nu vine doar din partea carcasei, ci si a sticlei Gorilla Glass a ecranului. Butoanele de control sunt usor de gasit prin pipaire, avand un profil bine reliefat. Butonul de pornire/oprire se afla, ca de obicei, pe latura de sus in deapta, iar pe latura stanga sunt butoanele pentru volum si comutatorul pentru functia mute.

iPhone 5 Bineinteles, comparatia implicita este cu iPhone 4 si cu varianta sa de 4 inci, iPhone 4S. Ei bine, iPhone 5 cantareste 112 grame, cu 20% mai putin fata de iPhone 4S, si are grosimea de 7,6 milimetri, fiind cu 18% mai subtire. O alta diferenta notabila este aceea ca ecranul Retina Display a fost alungit fata de iPhone 4, care avea 3,5 inci si 640 x 960 pixeli, versiunea 5 avand ecran de 4 inci la o rezolutie de 640 x 1136 pixeli si o densitate de 326 ppi. Performantele ecranului sunt absolut impresionante, culorile fiind redate superb, iar nuantele de negru intens sporesc contrastul si calitatea imaginii. Dar chiar daca ecranul a capatat proportii, aplicatiile care rulau pe ecranele mai mici anterioare nu sunt  afisate deformat, ci au benzi negre pe laturi.

Aparent, ecranul este identic cu cel al lui iPhone 4S, de altfel primul care a oferit o diagonala de 4 inci, insa “sub capota” lucrurile stau un pic diferit, ecranul fiind mai subtire cu 30% la iPhone 5, iar senzorii de atingere sunt integrati in panou si nu in sticla ecranului, ca la 4S. Asta, precum  si o multime de alte elemente reproiectate, au permis inginerilor sa ajunga la profilul de numai 7,6 mm al lui iPhone 5.

iPhone 5 iPhone 5 este echipat cu sistemul de operare iOS 6 al Apple, care aduce numeroase imbunatatiri fata de versiunea anterioara. Nu voi intra in prea multe detalii legate de acest subiect intrucat utilizatorii de iPhone stiu deja ce aduce nou, fiind disponibil pentru upgrade de ceva vreme, dar daca vreti mai multe detalii faceti click aici. Notabil este esecul noilor harti Apple, care s-au dovedit mult sub nivelul celor oferite de Google, si exista deja o anecdotica destul de vasta privind erorile descoperite in sistemul de cartografiere al lui Apple, cu localitati plasate anapoda, imagini din satelit totalmente deformate si riscul de a ajunge pe cine stie ce coclauri daca urmezi indicatiile de navigare. Poti da o cautare dupa “Apple maps fail” si vei gasi o gramada de exemple. Din fericire, sunt disponibile pentru descarcare hartile Google, pe care vi le recomand viguros.

Sistemul de operare este, in general, extrem de prietenos, ceea ce este o marca a Apple, si ruleaza impecabil pe hardware-ul generos al lui iPhone 5. Procesorul este un A6 la 1,2 GHz, dual core, cu 1 GB de RAM si o memorie de 16/32/64 GB (eu am avut unul cu 16 GB). Telefonul are conectivitate 3G / 4G la 42 Mbps / 100 Mbps, WiFi: 802.11a/b/g/n, dual band, Bluetooth 4.0 cu A2DP si GPS plus GLONASS.

Robusta configuratie hardware a lui iPhone 5 este responsabila pentru una dintre cele mai bune experiente de navigare mobila pe internet pe care am trait-o vreodata. Browserul este pur si simplu superb si misca extrem de rapid. De fapt la fel de rapid ca orice browser de pe PC-ul meu, ceea ce n-am mai vazut pana acum pe vreun telefon mobil, asa ca nu am decat cuvinte de lauda pentru aceasta realizare Apple.

iPhone 5 Cardul SIM este in format nanoSIM, asa ca va trebui sa faci rost de asa ceva de la operatorul tau de telefonie mobila sau, mai ieftin, poti gasi un magazin de accesorii GSM unde au o scula speciala cu care iti pot taia un SIM normal la dimensiunile liliputane ale nanoSIM-ului (eu asa am facut si pot folosi si cardul normal, pentru ca pot pune nanoSIM-ul la loc in gaura vechiului card). In varianta cu taierea cardului va trebui sa va asumati riscul ca ceva sa mearga prost, caz in care oricum ajungi tot la plata unei taxe la operator pentru inlocuirea SIM-ului.

Vasta selectie de aplicatii disponibile pot duce la configuratii foarte variate, dar ca om venit din universul Android-ului, nu pot sa nu spun ca imi lipsesc widget-urile acestuia, si as mentiona aici un singur aspect, si anume optimismul meteorologic al lui Apple, care iti afiseaza intotdeauna 23 de grade pe iconita pentru vreme. Cat de greu e sa programezi un widget care sa-ti arate o temperatura cat de cat actualizata? Ma rog, sunt si alte lucruri care se intampla pe ecranul unui Android si chiar daca iPhone stie sa faca tot ce stie sa faca si Android-ul, acesta din urma mi se pare mai spectaculos la nivel de interfata. Dar daca sunteti obisnuiti doar cu iconitele, va asigur ca va respect preferintele, asa cum sper ca si voi le respectati pe ale altora.

Ar mai fi un singur aspect care pentru mine a fost cam “deal breaker”, si anume amplasamentul comenzilor uzuale ale sistemului de operare si mai ales a butoanelor pentru Back, care se afla in partea stanga sus pe ecran, pozitie care mi se pare foarte incomoda pe noul ecran alungit al iPhone-ului. Pe iPhone 4 nu am avut nici o problema in a ajunge cu degetul mare la comenzi, in afara de obisnuinta cu senzorii de pe telefoanele Android, extrem de comod amplasati in partea de jos a ecranului. Dar m-am obisnuit repede si am putut opera cu usurinta telefonul (folosesc mana stanga pentru asta), insa pe iPhone 5 trebuie sa faci ceva efort sa ajungi la comenzi sau incepi sa misti toata mana in sus, moment in care n-ar fi exclus ca telefonul sa-ti scape din mana. Un sistem de control care mi s-a parut foarte incomod si, avand in vedere de cate ori pe zi folosesti comanda Back pe telefon, foarte frustrant. Destul de straniu pentru un produs Apple, pentru ca pana acum n-am mai intalnit vreodata vreo problema de ergonomie la ceva proiectat de Apple. Se pare ca iOS 6 a fost gandit pentru ecrane mai mici si sunt sigur ca ergonomia comenzilor va fi rezolvata de Apple intr-o viitoare incarnare a iOS. (iOS for Lefties?)

Un element interesant al sistemului de operare este iCloud, care este incorporat direct in iPhone 5. Odata activat, ai acces instantaneu la o multime de lucruri care ai nevoie, si lucreaza perfect in combinatie cu iPad, iPod touch, Mac sau PC.

iPhone 5 O schimbare slautara la iPhone 5 mi s-a parut insa noul conector Lightning, care inlocuieste vechiul conector cu 30 de pini, mare si un aspect destul de arhaic. Noul conector este foarte mic si reversibil, adica poate fi introdus pe oricare parte, asa ca Apple a reusit sa egaleze aspectul microUSB-urilor prezente la celealte smartphone-uri de pe piata. Insa daca detii un dock sau alte accesorii iPhone cu conector de 30 de pini, s-ar putea sa apara probleme, pentru ca Lightning nu mai permite transferul semnalului analogic si chiar daca iti iei un adaptor, probabil ca vei constata probleme de compatibilitate. Ramane de vazut daca si cum se va adapta industria producatoare de accesorii pentru iPhone la aceste probleme de compatibilitate. Dar Lightning ramane un conector foarte cool si cred ca schimbarea a fost un lucru bun.

iPhone 5 Camera foto de 8 MP este excelenta si produce fotografii de foarte buna calitate, dar stie sa si filmeze la 1080p si 30 fps (cadre pe secunda), cu stabilizare de imagine, insa doar cu sunet mono. Mai exista o camera foto secundara de 1,2 MP, pentru videochat FaceTime HD, care filmeaza la 720p.

Pe partea audio, iPhone 5 este un player redutabil, redarea muzicii fiind deosebit de buna din punct de vedere calitativ. Dar asta se datoreaza, nu in mica masura, noilor casti EarPods, despre care v-am vorbit deja la testul cu iPod Nano. Acestea inlocuiesc vechile casti Apple care nu erau capabile de un sunet prea bogat si sunau in cel mai bun caz mediocru. Noile EarPods sunt primele casti decente care vin la pachet cu un telefon (si nu doar Apple) si se aud foarte bine. Desigur, dace deja foloseai casti audio de super calitate, recomandarea ar fi sa continui sa le folosesti, dar daca vii din lumea castilor implicite, vei simti cu varf si indesat diferenta cu noile EarPods.

iPhone 5 are o autonomie a bateriei de 1.440 mAh, mai mult decat suficienta pentru a dura o intreaga zi. Producatorul vorbeste de pana la 8 ore de navigare pe o conexiune de date mobile, pana la 8 ore pentru durata de convorbire si pana la 10 ore pentru durata de redare video. In practica, un plin al bateriei m-a tinut cam doua zile (dupa primele cateva zile de butonat intens), intr-un regim normal de utilizare (muzica si jocuri video pe drum spre servici, 2-3 albume ascultate pe zi si mai putin de 10 apeluri telefonice 10).

iPhone 5 Nu cred ca iPhone 5 este cel mai bun telefon din lume, dar in mod sigur este in Top 10, de fapt chiar in Top 3, daca stau sa ma gandesc mai bine. Am avut o experienta, in cea mai mare parte, agreabila si daca nu ar fi fost probleme de ergonomie a comenzilor nu stiu ce altceva i-as fi putut reprosa acestui telefon. E drept ca nu are widget-uri, dar pot trai foarte confortabil si fara ele. Iar la cum se misca aplicatiile si internetul pe acest telefon chiar nu prea ai de ce sa te plictisesti cu el. Dar intr-un final se cam intampla asta si, sincer sa fiu, de cand am revenit la Android nu m-au prea napadit nostalgiile. iPhone 5 este un telefon excelent, si nu doar pentru un fan Apple, dar fapt e ca lumea e plina de telefoane excelente. iPhone iese in evidenta prin design si functionalitate si cred ca va ramane foarte mult timp in varful ierarhiei in materie de smartphone-uri, chiar daca nu il bate pe Galaxy S3.

Este iPhone 5 un telefon recomandabil? Sigur ca da, cu entuziasm chiar, pentru o multime de motive. Dar regele iPhone ramane suveran doar pentru supusii sai. In afara Regatului, leaderul mondial ramane un reprezentant al Imperiului Android. Cel putin pentru moment…